Un altre rànquing: Els 50 millors bars del món

28 nov.

Javier De las Muelas, propietari del Dry Martini

Tot això de les llistes i els rànquings de bars i restaurants cal prendre-s’ho sempre amb totes les prevencions del món mundial, doncs per molt ben fets que estiguin i molt objectius que siguin, al final sempre acaben depenent de les consideracions i dels gustos de la gent que els elabora o de la gent que emet el seu vot i en funció del qual s’acaba per decidir la posició d’un local en la llista en qüestió. El mateix passa amb les guies gastronòmiques, que al final els criteris de valoració emprats són absolutament subjectius, encara que en la seva apreciació es tracti de ser el més curós i objectiu possible. Per exemple, a mi sempre m’ha semblat curiós que un dels criteris que algunes guies utilitzin per atorgar una determinada puntuació a un restaurant sigui com de nets estan els serveis. Home, està clar que a un lloc al qual anirem presumiblement a menjar, que els banys estiguin nets és tota una tranquil·litat. Però la veritat és que tampoc no penso menjar a la tassa del vàter, i preferiria saber que la cuina o les neveres i magatzems on cuinen i guarden el menjar tenen totes les garanties de salubritat necessàries per no agafar una intoxicació, com va passar per exemple a The Fat Duck, per cert un dels restaurant top ten en qualsevol rànquing o guia de pro, on hi va haver algun petit problema d’intoxicació alimentària, però en cap cas atribuïble a la neteja dels serveis. Però clar, això una vegada més és un criteri subjectiu i és evident que jo, dit el que he dit, si algun dia se m’ocorre editar una guia de restaurants la neteja dels banys serà un criteri que no tindré en compte. Però també existeix un problema de ponderació, que és molt més greu. De vegades tots els criteris tenen el mateix pes en la nota final i això em sembla una exageració.

Bé doncs, tota aquesta introducció ve a compte de que acaba de sortir un nou rànquing. Segur que coneixeu el que elabora la revista Restaurant Magazine, amb els quals es consideren els 50 millors restaurants del món, mundialment conegut com The San Pellegrino’s World’s Best Restaurants, i la pròxima edició del qual se celebrarà el 30 d’abril del 2012 a Londres. Doncs una altra revista, aquesta vegada dedicada al món de les begudes, Drinks International, acaba de treure la llista dels 50 millors bars del món on prendre’s una copeta: The 2011 World’s 50 Best Bars, esponsoritzat per Stolichnaya. Jo no sóc un expert en bars, però tal com raja, i amb un cop d’ull ràpid a la llista, ja se m’ocorren algunes observacions per fer. La primera és de definició. Vist  el que veig en la llista, tinc la sensació que el que els senyors de Drinks International entenen com a bar és una mica més restrictiu que el que entenem per aquí. El que ells entenen, i que és el mateix que entenen a la majoria de la resta del món, és el que nosaltres anomenaríem cocteleries o bars de copes (pijes). Res de bars de tapes, res de bars on et posen una tapa (els cacauets, kikos i les ametlles salades, no valen), res de cerveseries amb milers de cerveses que oferir, ni bars de pintxos, ni venerables pubs anglesos, ni res per l’estil. Res a objectar. És un criteri com un altre, dels que parlàvem abans, perfectament vàlid per fer una llista de locals de begudes, però cal tenir-ho en compte a l’hora de valorar el conjunt de la llista. En segon lloc, cal saber que la revista s’edita al Regne Unit des del 1969, encara que pel que sembla els votants han estat dels cinc continents, i si a això hi afegim el que hem dit anteriorment sobre el clixé de bar que la llista pretén tenir en compte, no és estrany que fins a les posicions 9 i 10 no trobem bars que no estiguin als EE.UU (amb presència aclaparadora de locals de Nova York) o a Londres, que en general dominen el conjunt del rànquing. La veritat és que a l’edició del 2010, la primera que es va celebrar, hi havia molta més varietat de localitzacions. En la llista abunden els locals clandestins, speakeasy en diuen en anglès, que s’han posat tan de moda últimament, com per exemple el Mutis a Barcelona, i si mireu els webs d’alguns d’ells (llavors no són tan clandestins, no?) veureu que en alguns casos només apareix el telèfon i amb prou feines. Només apareixen tres locals peninsulars i els tres, mira per on, són de Barcelona: El Dry Martini en la posició 12, el mític Boadas en la 37 i el Mutis en la 45. Ni un bar de Madrid, ni de Sevilla, ni de Donostia ni Bilbao. En fi. Si apareix el Bar Floridita de l’Havana en la posició 31. No sé… vosaltres mateixos. Feu de la llista que us copio sencera a continuació el cas que vulgueu.

The 2011 World’s 50 Best Bars

1. PDT, Nueva York

2 Connaught, Londres

3 Artesian, Londres

4 Death & Co, Nueva York

5 Milk & Honey, London

6 American Bar at the Savoy, Londres

7 69 Colebrooke Row, Londres

8 Drink, Boston

9 Harry’s New York Bar, Paris

10 Black Pearl, Melbourne, Australia

11 Pegu Club, Nueva York

12 Dry Martini Bar, Barcelona

13 Eau De Vie, Sydney

14 Bramble, Edinburgo

15 Employees Only, Nueva York

16 La Capilla Bar, México

17 Merchant Hotel, Belfast

18 Nightjar, Londres

19 Smuggler’s Cove, San Francisco

20 Buddha Bar, París

21 Skyview Bar, Dubai

22 The Varnish, Los Angeles

23 Tippling Club, Singapur

24 Milk & Honey, Nueva York

25 878 Bar, Buenos Aires

26 Der Raum, Melbourne

27 Callooh Callay, Londres

28 Clover Club, Nueva York

29 Door74, Amsterdam

30 Tommy’s, San Francisco

31 Floridita, Habana

32 City Space, Moscú

33 Matterhorn, Wellington

34 High Five Bar, Tokyo

35 Le Lion, Hamburgo

36 LAB, Londres

37 Boadas, Barcelona

38 Dutch Kills, Nueva York

39 Worship St Whistling Shop, Londres

40 BarAgricole, San Francisco

41 Papa Doble, Montpellier

42 Quo Vadis, Londres

43 Lounge Bohemia, Londres

44 Mayahuel, Nueva York

45 Mutis, Barcelona

46 Ruby, Copenhagen

47 Rules, Londres

48 Hemingway Bar, París

49 Zuma, Dubai

50 Star Bar, Tokyo

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: