Parker prediu el futur

4 nov.

L'ampolla que té Parker a les mans us pot costar 4.000 euros en un restaurant

A la xarxa he trobat una cosa que m’ha semblat curiosa. Robert M. Parker Jr, el gurú mundial del vi, fa 12 “prediccions audaces sobre canvis sísmics que, segons sembla, influiran en com anem a comprar vi, el vi que comprarem i quant en pagarem”. M’ha semblat curiosa, perquè algú que s’ha inventat un escala en base a 100 punts per otorgar qualificacions als vins que prova, i que otorga puntuacions precises i exactes, de repent decideix treure la bola de vidre i fa una dotzena de prediccions de com evolucionaran alguns aspectes de la indústria del vi i, oh maravella, fins i tot s’atreveix a predir els vins i les zones que seran tendència els propers anys. O sigui, es permet el luxe de predir per on anirà el gust del consumidor. Si prenem per certes les paraules d’Alice Feiring, que acusa Parker d’imposar el seu gust, o sigui, els vins que a ell li agraden com aquells que cal beure, se li haurà de reconeixer a Parker la capacitat de posar de moda tal o qual vi i tal o qual zona de producció, i sent malpensat, podriem dir que de les prediccions 6,7, 8 i 9 ja se n’encarregarà ell de què es facin realitat. De la resta, la més aterridora és la de que els taps de suro desapareixeran en favor, no us ho perdeu, dels taps de rosca. Com si enlloc de vi tinguessim una ampolla de Seven Up.

Aquestes prediccions les he tretes de Food&Wine on les podeu trobar en el seu original en anglés, formulades pel nostre Nostradamus  el 2004 i, segons sembla, s’han de materialitzar el 2015, pel qual falta poquet. La traducció l’hem feta entre Google Translator i un servidor, o sigui que és més aviat matussera. Les meves més sinceres disculpes.

Fotograma de Sideways ("Entre copas" on el protagonista despotrica del cabernet franc, un dels raïms que menys agrada a Robert Parker. Curios, no?

Diu Robert Parker que:

Les prediccions són sovint deixadament posades en circulació junt amb les llistes, ja que poques persones les recorden 10 anys després. Qui es queixarà a l’autor una dècada després de les seves estúpides observacions? No obstant això, confesso que he pensat a consciència les següents 12 prediccions. I d’altra banda, estic segur que es faran realitat més aviat que tard.

1 La revolució en la distribució

La meva predicció és el col · lapse total de la intricada xarxa de tres nivells del sistema de distribució de vi als Estats Units. El procés actual, un llegat de l’època de la prohibició, exigeix ​​que tots els vins estrangers han de ser portats al país per un importador, que els ven a un majorista, que els ven de nou a un minorista. La majoria dels cellers dels EUA ven directament a un distribuïdor, que al seu torn ven els vins a un minorista. És un sistema absurdament ineficient que costa molts dòlars dels consumidors. Aquest enfocament tant restringit (doneu-ne la culpa a  a tots els grups de pressió finançats pels venedors de licors i vins a l’engròs) està arribant a un dramàtic final, en part per la relativa facilitat de comprar el vi a través d’internet. Diferents opinions de la cort federal en l’última dècada han assegurat que finalment el Tribunal Suprem haurà de pronunciar-se sobre si els cellers poden vendre directament a qui vulguin, tan si es tracta d’un majorista, un minorista o un consumidor final. Imagini, si pot, un gran castell de Bordeus, una finca petita al Piemont o un celler petit, artesanal a Califòrnia venent del 100 per cent de la seva producció directament als restaurants, minoristes i consumidors. Crec que serà possible abans del 2015.

2 Les webs dedicades al món del vi enfortiran el seu domini

Taulers de missatges d’internet, els llocs web a mida per als frikis del vi i els llocs web de tots els cellers del món difonen de forma instantània informació sobre nous vins i nous productors. Avui dia vivim el regne dels usuaris adictes al ciberespai i al hardcore d’internet,  i aquests llocs es convertiran en el corrent principal en 10 anys. Una reguitzell molt més democràtic i obert d’experts, consultors, especialistes, assessors i nerds loquaços del vi assumirà el paper de les publicacions especialitzade sobre el vi que es publiquen avui en dia.

3 Començarà una guerra mundial d’ofertes pels millors vins

La competència pels millors vins del món s’incrementarà de manera exponencial. Els vins de producció més limitada seran cada vegada més cars i més difícils d’obtenir. El creixent interès pel bon vi a Àsia, Amèrica del Sud, Europa Central i Oriental i Rússia farà que les coses encara siguin pitjors. Hi haurà guerres d’ofertes en les subhastes dels pocs exemplars de vins molt elogiats i de producció limitada. No importa com d’alts semblin avui en dia  els preus  per als vins de les vinyes més sagrades, que representen només una fracció del que aquests vins costaran dintre d’una dècada. Els nord-americans poden cridar tant com vulguin quan mirin els preus futurs dels millors Bordeus del 2003 (una mitjana de 4.000 $ per caixa), però si els meus instints són correctes, dintre de 10 anys una gran collita costarà més de  10.000 $ la caixa … com a mínim. És simple: la quantitat d’aquests grans vins és limitada i la seva demanda  serà com a mínim 10 vegades més gran.

4 França patirà una sotregada

La globalització del vi vol dir moltes coses, la majoria de les quals són una mala notícia per al país històricament més conegut per produir els millors vins del món: França. El sistema de castes francès serà cada vegada més estratificat i el cinc per cent de les finques elaboraran els vins més atractius i obtindran cada vegada preus més astronòmics per ells. No obstant això, l’obsessió de França amb la tradició i la necessitat de mantenir l’status quo es traduirà en la fallida i el col · lapse de molts productors que es neguen a reconèixer la naturalesa competitiva del mercat mundial del vi.

5 La fi del tap de suro

Crec que els vins embotellats amb taps de suro seran minoritaris el 2015. La indústria del suro no ha invertit en tècniques que evitin restes de suro en el vi per culpa de  la humitat, els  fongs i olor d’humitat de soterrani, que malmeten un 15 per cent de totes les ampolles de vi. Les conseqüències d’aquesta actitud de laissez-faire seran dramàtiques.

El tap de rosca Stelvin

Cada cop més els cellers es decanten per taps de rosca per als vins que han de ser consumits dins dels propers 3 o 4 anys (al voltant del 95 per cent dels vins del món). Aquesta tendència s’accelerarà. Stelvin, el tap de rosca escollit per la indústria, es convertirà en l’estàndard per a la majoria dels vins del món. L’única excepció seran els grans vins de 20 a 30 anys, que seran embotellats principalment amb taps de suro, encara que fins i tot els fabricants d’aquests vins poden tenir problemes amb els consumidors, si la indústria del suro no soluciona el problema dels taps defectuosos. Els taps sintètics, per cert, no són la solució. No funcionen i no poden competir amb els taps de rosca Stelvin.

6 Espanya serà l’estrella

Veurem Espanya  remuntar el vol. Avui dia està emergint com a líder en la qualitat del vi i la creativitat, combinant les millors característiques de la tradició amb una filosofia vinícola moderna i progressista. Espanya acaba de sortir d’un llarg període d’elaboració del vi en cooperatives que valorava la quantitat per sobre de la qualitat i ha començat a reconèixer que posseeix vinyes molt antigues amb un potencial gairebé il · limitat. Els cellers espanyols no estan atrapats ni per la història ni per la necessitat de mantenir el status quo que en l’actualitat frustra i inhibeix tants productors francesos. El 2015, les àrees que tradicionalment han produït els millors vins d’Espanya (Ribera del Duero i Rioja) hauran d’assumir  un paper secundari darrere de regions com Toro, Jumilla i el Priorat.

7 El malbec la farà grossa

L’any 2015, la grandesa dels vins argentins elaborats a partir del raïm malbec serà un fet. Aquest varietal francès, que ha fracassat tan estrepitosament en el seu feu de Bordeus, ha assolit cotes alarmants de qualitat a l’Argentina. Ja s’està produint tan malbec barat com deliciosos,  majestuosos i profundament complexos malbecs fets a partir de vinyes de gran altitud, i  per al 2015 aquest raïm llargament ignorat tindrà un lloc garantit al panteó dels vins nobles.

8  La costa central de Califòrnia dominarà Amèrica

Busqui els vins de la costa central de Califòrnia (una regió enorme que va des Contra Costa fins a Santa Bàrbara) que ocuparan un lloc al costat dels vins  sagrats de les  valls de Napa i Sonoma. Cap regió vitivinícola als Estats Units ha demostrat tant progrés en la qualitat i potencial per a la grandesa com la costa central, amb els seus varietals del Roine, i la regió de Santa Bàrbara, on les varietats de la  Borgonya, chardonnay i pinot noir, es planten en els seu clima més fresc.

9  El sud d’Itàlia ascendirà

Mentre que pocs consumidors es podran permetre el luxe del profonds barolos i barbarescos del Piemont (que seran objecte d’una demanda per part de  tots els fanàtics del món de 10 vegades el que veiem avui en dia),  àrees com Umbria, Campania, Basilicata i les illes de Sicília i Sardenya es convertiran en noms molt coneguts l’any 2015. La revolució vitivinícola en curs a Itàlia continuarà i la seva recompensa serà cada vegada més evident durant la pròxima dècada.

10 El vi jove trobarà un públic més ampli

Tenint en compte l’estil cada vegada més divers dels aliments que mengem, així com l’abundant varietat de sabors al plat, hi haurà més i més vins que ofereixin bouquets sorprenentment purs i sabors no marcats per la criança en fusta. Els blancs nítids, vius i afruitats, i saborosos i sensuals negres seran cada vegada més demandats el 2015 del que ho són el 2004.  La fusta encara tindrà importància per a la gent gran, així com varietats de vins que es beneficien de l’edat, però seran vins que representaran només una petita part del mercat.

11 El valor serà valorat

Malgrat la meva ombrívola predicció sobre el cost prohibitiu dels vins més grans del món, hi haurà més vins d’alta qualitat de baix preu que mai. Aquesta tendència estarà marcada principalment pels països europeus, tot i  que Austràlia seguirà exercint un paper molt important. Austràlia ha perfeccionat l’agricultura industrial: cap altre país sembla capaç de produir un vi de $ 8, tal i com ho fa ella. No obstant això, molts d’aquests vins són simples, amb gust de fruita i una mica impersonals. Austràlia haurà de millorar el seu joc i crear vins accessibles amb més caràcter i d’interès per competir en el mercat mundial d’aquí a 10 anys.

12 Diversitat serà la paraula

El 2015, el món del vi serà encara més divers. Veurem vins de qualitat dels llocs més inesperats, com Bulgària, Romania, Rússia, Mèxic, Xina, Japó, Líban, Turquia i potser fins i tot la Índia. Però crec que encara que s’afegeixin tots aquests nous productors, el mercat no assolirà el punt de saturació, ja que un nombre cada vegada major de la població mundial tindrà el vi com la seva principal beguda alcohòlica.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: