Michel Bras: Le Gargouillou

21 oct.

Le Gargouillou

Michel Bras és un dels cuiners amb més influència sobre la nova generació de cuiners de l’Estat espanyol. Són molt coneguts els viatges que, per exemple Ferran Adrià i Juli Soler, feien a Laguiolle a menjar al restaurant de Bras, entre d’altres.  Sense dubte és un dels cuiners imprescindibles de la història de la alta gastronomia i imprescindible per entendre a d’altres cuiners com l’esmentat Ferran Adrià i René Redezpi. Un obsés, casí maníac (afortunadament encara queden maníacs d’aquests) del producte i especialment del producte local i dels sabors clarament marcats, però que no renuncia ni a fer una cuina més “moderna” i oberta a la influències d’altres (Japó especialment) com el propi Adrià; i d’altra banda entestat en què en cada plat s’hi vegi reflectit tot el paissatge de L’Aveyron, com el propi Redezpi busca el paissatge nòrdic en les seves creacions.

Michel Bras

Michel Bras té alguna que altra recepta mítica. Per exemple, és el inventor del maltractat coulant de xocolota, del que també en  parlarem en aquest espai. Postre hiperdifós, que segur que tots hem menjat alguna vegada, i alguns sense saber-ne quí era el creador.

Pero si Bras té un plat realment emblemàtic aquest és el Gargouillou, el plat de verdures més famós de la cuina actual, una mena de minestra moderna composta per 30 o 40 verdures diferents que es couen per separat abans d’acabar al plat, a més de tres o quatre purés també de verdures que juntament amb un tall de pernil afegit al final lliguen el conjunt.

El mèrit d’aquest plat és que cada verdura aporta una textura i un sabor diferent que es conjunten en cada mos, i com a cada cullerada les verdures són diferents els contrastos i aromes es multipliquen donant una simfonia de sabors que realça el gust de cada ingredient.

El restaurant Bras a LaguiolleEl més màgic segurament d’aquest plat és que es pot fer tot l’any i que canvia segons l’estació i las diferents verdures que ens ofereixen el mercat, l’hort i el jardí. O sigui que no és un plat tancat (de fet cap ho és, però aquest menys que menys). És un plat que permet múltiples variacions, això sí, respectant l’estacionalitat dels ingredients. Un plat que conté en ell mateix molts plats. El que va crear Bras el 1987 va ser més un concepte que no pas una recepta. Una genialitat. Si us animeu a fer-lo a casa, i com diu el propi Michel Bras, només cal que us deixeu portar per la imaginació i cuineu el gargouillou que més s’adapti al vostre gust.

LA RECEPTA

La recepta la podeu trobar a la pàgina web del propi Bras i us deixo  dos vídeos on el seu fill Sébastien prepara la més celebre creació del seu pare. La recepta és en francés, obviament, però segurament, per tot el que hem dit abans, en aquest cas la recepta  és el de menys. Es trcta de “pillar” la idea.

Com sempre tots els video els podreu trobar al nostre canal de Vimeo Catering Deneuve Bloc Televisió

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: